Drukuj

W sobotę 15 stycznia w Wiejskim Ośrodku Kultury w Górce Lubartowskiej odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu ,, Tradycyjne smaki na Szlaku Srebrnej Łuski”. Panie z KGW z Górki Lubartowskiej przy współpracy z Fundacją ,,Wczoraj i Dziś dla Jutra” przygotowywały tradycyjne potrawy kuchni regionalnej. W myśl słów jednej z autorek książek kucharskich pani Marii Dislowej, że ,, Nie wymyślność potraw, ale dobór materiałów i przypraw są cechą dobrej kuchni” w kuchni góreckiej królowały dania tradycyjne, ale jakże pyszne i zdrowe. Na stole zagościły zatem: czerwony barszcz z grzybami i cebulką zasmażaną na oleju rzepakowym, pierogi w polepie ziemniaczanej z kaszą gryczaną i soczewicą, bułki drożdżowe nadziewane mięsem, bigos oraz ryba faszerowana pietruszką. Nie zabrakło również słodkości. Były racuszki nadziewane makiem, tradycyjny sernik, rogaliki oraz piernik drożdżowy.

Cały dzień spędzony w kuchni zakończyła wspólna biesiada i degustacja przygotowanych smakołyków. Nie obyło się też wspomnień o smakach dzieciństwa i wspólnego śpiewu.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12A13

14