W dniu 27 maja 2023 roku odbył się Jubileusz 50-lecia Koła Gospodyń Wiejskich w Brzeźnicy Książęcej. Uroczystość rozpoczęła msza św. w kościele parafialnym pw. Św. Mikołaja w Brzeźnicy Książęcej odprawiana przez ks. kan. Józefa Chorębałę w intencji Koła Gospodyń Wiejskich i ich rodzin. Mszę św. uświetniła kompania honorowa strażaków oraz poczet sztandarowy Koła Łowieckiego Knieja z Lubartowa i Koła Łowieckiego „BÓR” z Niemiec.
Po mszy św. wszyscy uczestnicy przy dźwiękach akordeonu udali się w barwnym korowodzie na plac przy świetlicy wiejskiej w Brzeźnicy Książęcej, gdzie miała miejsce dalsza oficjalna część uroczystości.
Swoją obecnością na jubileuszowej uroczystości zaszczycili nas m. in.: Wiceminister, Sekretarz stanu - Jan Kanthak, Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Leszek Kowalczyk, Dyrektor Departamentu Środowiska i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie - Daniel Pyda, Starosta Powiatu Lubartowskiego – Tomasz Marzęda, Radna Powiatu Lubartowskiego - Izabela Czerska, Nadleśniczy Nadleśnictwa Lubartów - Piotr Kiszczak Komendant Powiatowy Policji w Lubartowie - inspektor Andrzej Antoniewski oraz Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Lubartowie - st. kpt. Sylwester Goławski.
W spotkaniu uczestniczyli również: Wójt Gminy Niedźwiada - Marek Kubik, Zasępca Wójta Gminy Niedźwiada – Małgorzata Jaksim, Przewodniczący Rady Gminy Niedźwiada Tomasz Wiącek.
Z okazji jubileuszu Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnicy Książęcej otrzymało gratulacje i upominki z rąk przybyłych gości. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Niedźwiada oraz Zespół śpiewaczy „Zabielanki” z Zabiela przygotowały na te uroczystość koncert pieśni ludowych.
Partnerem wydarzenia Jubileuszu 50 - lecia Koła Gospodyń Wiejskich w Brzeźnicy Książęcej były Lasy Państwowe. W czasie spotkania Koła Gospodyń Wiejskich promowały zdrową żywność z polskich lasów w ramach projektu „Dobre z lasu” – autorski projekt Lasów Państwowych. Dziczyzna serwowana przez Koła Gospodyń ufundowana była prze lokalnych myśliwych. Panie zaprezentowały swoje umiejętności kulinarne przygotowując m.in.: bigos z grzybami leśnymi, pierogi, zupy, pasztet i kiełbasę z dziczyzny, parowańce i bułeczki z jagodami oraz wiele innych smakołyków. Uroczystość przebiegała w bardzo miłej atmosferze pełnej śpiewu i tańca.