23 listopada 2016 r. w budynku wielofunkcyjnym w Niedźwiadzie odbyły się warsztaty dietetyczne oraz warsztaty kulinarne przygotowane przez pracowników Ośrodka Pomocy Społecznej w Niedźwiadzie i pracowników Banku Żywności w Lublinie w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2016.

Warsztaty kulinarne prowadził Pan Kamil Kotarski, który wraz z uczestniczkami przygotował zupę krem z pomidorów z kluseczkami kładzionymi oraz kapustę zasmażaną. Uczestników warsztatów poinstruowano również w zakresie sposobu wykorzystania lokalnych produktów w kuchni.

Warsztaty dietetyczne poprowadziła Pani Urszula Drozdowska w formie pogadanki nt.: „Fakty i mity na temat zdrowego odżywiania”. Uczestnicy warsztatów poruszali tematykę zdrowego stylu życia, racjonalnego odżywiania się oraz roli mikro i makroelementów w zdrowej diecie.

Spotkaniu towarzyszyło wiele miłych doznań kulinarnych i smakowych.